• No products in the cart.

/ERGO ERROR\

De winter is weer gearriveerd en in het roeien betekent dat: Ergometeren! Wat een hel kan dat zijn. Ik ken maar weinig mensen die er goed op gaan. Ik had er persoonlijk ook een haat/liefdeverhouding mee. Ja, het gaf een goed inzicht in mijn vermogens. Ja, het is een supergoede trainingsmethode. Ja, het is beter dan niet trainen omdat het weer of Corona-maatregelen je weerhouden van boottrainingen. 

Wat een hel kan dat zijn.

En ja, het is mentaal de aller allerZWAARste vorm van trainen die ik ken. Vooral als je niet het sterkste bent dat je ooit geweest bent, of ten opzichte van je trainingsmaatjes. Want als je sterk bent, is ergometeren GAAF! “Kijk nou wat een tijden ik trap! Dit gaat lekker! Kom maar op! Kan er nog een schepje boven op?! Hell yeah!”

Het moment dat je tijden droppen, of je niet aan je streeftijd komt…MAN O MAN, dan wordt het afzien. Dan wordt het ineens een mentale training in plaats van een fysieke training. Zie dan nog maar eens je doelen te behalen! 
Toegegeven, in mijn eerste jaar heb ik 1 keer gefaket dat ik moest spugen (sorry dames, ik durf het nu pas uit te spreken), simpelweg omdat de lijdensweg die mijn gedachten bewandelden leiden tot een fysieke strijd waar ik die ene training echt niet tegenop kon. Heb ik gespuugd? Nee. Heb ik er van geleerd? Jazeker. Dit ging ik mijzelf niet nog een keer toestaan. Ik haatte het als ik teamgenoten niet alles zag geven op de ergo. Ik was (bijna) altijd goed in vol blijven gaan, mezelf de tandjes ergo’en. En stiekem, als dat dan lukte, GENOOT ik daar dan ook van. Dus ja, ergo’en kan ook leuk zijn. Vooral achteraf. Maar het valt of staat met je mindset. 

Wist je dat je die mindset kunt trainen? Heel goed zelfs! Je kunt allerlei technieken aanleren om mentaal te leren ergometeren. Ja, je hoort het goed, een technische training op de ergo. Maar dan mentaal. Het mooie is, dat je die mindset het hele seizoen goed kunt gebruiken, niet alleen op de ergo. En waarschijnlijk maakt die mindset ook net het verschil in je eindsprint tijdens de race van je leven. Ben jij klaar om je mindset te gaan trainen? Op de ergo? Dare to (g)row!

Petra


PS: dankjewel ergo, voor je bijdrage aan het creëren van mijn passie voor sportpsychologie

https://www.instagram.com/p/CH-FVlshtgy/?utm_source=ig_web_copy_link

#mindset #roeien #ergometer #nkir #rowing #rudern #toughminds #daretogrow #comebackstronger #openup #corementality