FAQ Tough Minds

Hier kun je de veelgestelde vragen terugvinden. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u het beste even naar ons mailen op info@toughminds.nl.


Vergoedingen, verwijzingen en kosten

– Wordt het vergoed?

Nee, meestal niet. Maar er zijn enkele mogelijkheden

Woon je in Den Haag én heb je een status bij NOC*NSF?

Of je hebt deze nog niet, maar je bent wel talentvol of je acteert op een hoog niveau in je sport: vraag dan aan Den Haag Topsport of je aanspraak maakt op de sportmedische vergoedingen. Dit is een jaarlijks budget dat sporters kunnen besteden aan sportmedische zorg, waar ook sportpsychologie onder valt. Je kunt in dat geval je factuur declareren bij Den Haag Topsport. 

Meer info: https://ctometropool.nl/faciliteit/haags-topsport-ondersteuningsfonds/ 

Sommige sporters krijgen uit hun aanvullende pakket iets vergoed.

Neem daarvoor contact op met je zorgverzekering en vraag of sportpsychologie wordt vergoed. Als ze vragen of wij SCAS-geregistreerd zijn: Ja, dat zijn we. Op (voor zover wij weten) alle andere vragen is het antwoord: Nee. 

Haagse Helden

Ons Haagse Helden initiatief koppelt bedrijven aan sporters, om hun mentale training te sponsoren. Dus kun je het zelf niet betalen, maar zou je het graag gesponsord krijgen, neem dan contact met ons op.

– Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, want het wordt meestal niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Mocht je wel verwezen zijn, dan horen wij natuurlijk graag de reden van verwijzen. Maar dat kun je vaak ook prima zelf verwoorden.

– Wat kost het? 

Je betaalt per sessie 90,75 euro voor individuele begeleiding. Wij factureren achteraf, aan het einde van de maand. De overige tarieven vind je op de pagina ‘Tarieven’. Staat jouw vorm van begeleiding er niet bij? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

 

 

Locatie, hoe lang duurt het en geheimhoudingsplicht

– Ik ben nog niet eerder op de Sportcampus Zuiderpark geweest, of had moeite om de juiste ingang te vinden. 

Wij zitten in het SMC Den Haag. Daar loop je direct binnen als je niet de hoofdingang van de Sportcampus neemt, maar de ingang aan de kant van de voetbalvelden. Bij binnenkomst zie aan je linkerhand de balie waar je je kunt aanmelden.

– Hoe lang duurt een traject?

Dat verschilt enorm! De ene sporter is met 2 afspraken weer helemaal klaar om te knallen, de ander heeft liever een heel seizoen lang begeleiding. Veruit de meeste sporters zien wij zo’n 6 tot 8 keer voor het eerste traject. Daarna komen veel sporters af en toe nog bij ons terug als ze bijvoorbeeld een vraag hebben, of naar een groot toernooi toewerken, of een belangrijke keuze moeten maken. Op basis van de intake kunnen we vaak wel een schatting maken hoeveel keer wij verwachten nodig te hebben om jouw doel voor de mentale training te behalen. 

– Ik wil niet dat mijn coach weet dat ik hier kom, kan dat?

Absoluut. Wat je bij ons bespreekt, blijft tussen ons. Wij hebben een beroepsgeheim en zonder dat jij nadrukkelijk toestemming geeft voor het delen van informatie, zullen wij nooit iets delen over jouw begeleiding.

– Zijn de afspraken face 2 face of digitaal?

Beide zijn mogelijk. In verband met de Corona-maatregelen proberen we waar dat kan digitaal af te spreken. Al heeft face 2 face afspreken vaak wel de voorkeur. We zoeken daarin continu naar de balans. Dit doen we steeds in overleg met jou en rekening houdend met de geldende richtlijnen van het RIVM.

 

Wie past bij mij, het verschil tussen en de niet sporters

– Hoe weet ik dat ik naar een sportpsycholoog moet?

Je moet nooit. Maar als je wilt werken aan je mindset dan staan wij voor je klaar. Soms word je verwezen door je coach of je fysio en heb je misschien geen idee wat je bij een sportpsycholoog gaat doen. Dat is precies waar onze intake voor bedoeld is: jouw vraag aan ons duidelijk krijgen en samen bepalen hoe we hier aan gaan werken. Eigenlijk altijd betekent dat: veel DOEN en op JOU afgestemd. 

– Welke sportpsycholoog van Tough Minds moet ik kiezen? 

Een goede match met je sportpsycholoog is vaak wel belangrijk voor hoeveel jij er uit gaat halen. Wij adviseren je dan ook altijd om even onze persoonlijke stukjes te lezen op de website. Dan merk je vanzelf met wie jij de beste klik hebt. Sommige sporters vinden het fijn als we bekend zijn in hun sport, anderen willen juist liever iemand die daar helemaal buiten staat. Kies wie voor jou goed voelt. Kun je niet kiezen? Meld je dan aan via het contactformulier, dan matchen wij jou met 1 van ons.

– Wat is het verschil tussen een mental coach en een sportpsycholoog? 

Goede vraag! Die niet heel kort te beantwoorden is. Het komt vooral neer op diploma’s, een kwaliteitsregister en een klachtenregeling. Al onze sportpsychologen zijn geregistreerd als SPORTPSYCHOLOOG VSPN®. Dat is het enige keurmerk in Nederland en staat garant voor de kwaliteit van jouw begeleiding. Iedereen mag zich mental coach noemen, slechts enkele tientallen in Nederland mogen zich SPORTPSYCHOLOOG VSPN® noemen. Wij werken er ieder jaar hard aan om onze kwaliteit hoog te houden, onszelf te blijven ontwikkelen en veel ervaring op te doen in de sport om dat keurmerk te behouden. 

– Ik sport niet (of niet op hoog niveau), kan ik dan ook bij jullie terecht?

Jazeker! Wij begeleiden mensen in het trainen van hun mindset, vanuit onze kennis over wat sporters doen op piekprestaties neer te zetten. Deze mindset is natuurlijk toepasbaar in veel meer dingen dan alleen de sport. En het gaat niet alleen om presteren als een sporter maar ook ‘gewoon’ om gelukkig zijn als mens. Heb jij het gevoel dat je ook wel wat kan leren van topsporters, of heb je juist een teveel resultaatgerichte mindset: Tough Minds is je place to be. 


Voor de teams

Met wat voor vragen kan ik bij jullie terecht?

Een greep uit veel gestelde vragen door teams: 

– Op de trainingen laten we veel beter spel zien dan in de wedstrijden. 

– We willen graag wat meer teamspirit in het team. Hoe trainen we dat?

– Er mist in het team een duidelijke rolverdeling. 

– We communiceren niet altijd goed als we onder druk staan, hoe kunnen we dat aanscherpen?

– We merken dat er kliekjes ontstaan in het team en willen juist weer alle neuzen dezelfde kant op hebben. 

We kunnen werken aan doelen stellen, focus, teamgeest, communicatie, teamrollen, wedstrijdvoorbereiding, mentale routines, enz. Een combinatie van workshops, observaties en coach de coach. 

Voor de ouders

– Mag ik mee naar de afspraak? 

Ja, je mag zeker mee. Voor de intake nodigen we ouders van minderjarige sporters altijd uit om mee te komen. Niet alleen vanwege de administratie, maar we willen ook graag dat jullie betrokken zijn bij de intake. Als het plaatje eenmaal compleet is en het doel voor de mentale training is geformuleerd, dan gaan we 1-op-1 aan de slag. Vooral bij de jonge sporters vragen we de ouders aan het einde van de afspraak om er nog even bij te komen, zodat jullie ook op de hoogte zijn van wat ze gaan trainen/oefenen en hoe jullie daarbij nog kunnen helpen. 

– Wat kan ik thuis doen?

Help je kids vooral door te vragen wat zij fijn vinden dat jij doet. Sommige kinderen zijn zo zelfstandig dat ze je nauwelijks nodig hebben, maar de meeste kinderen vinden het toch wel fijn als je wilt helpen herinneren aan de opdrachten waarmee ze aan het werk zijn. Of maak bijvoorbeeld afspraken over op welke momenten jullie het over sport hebben en welke vooral niet. En geef daarin altijd eerst het woord aan je kind voordat je zelf met een analyse komt. Stimuleer ze om te vertellen over waar ze mee bezig zijn, zonder daarbij te sturen.  

– Vanaf welke leeftijd?

De meeste sporters zien wij vanaf middelbare school leeftijd, omdat hun sport dan naar talentniveau gaat. Er zijn echter best wel uitzonderingen, waardoor vaak ook het mentale deel belangrijker wordt. Denk bijvoorbeeld aan turnen, waar de gemiddelde leeftijd toch flink lager ligt. Deze sporters zien wij vaak vanaf een jaar of 10.  Met dat het trainen serieuzer wordt, wordt het mentale deel ook belangrijker.

– Moet je per se een probleem hebben om mentale training te doen?

Nee, zeker niet. Mentale training is net zo goed onderdeel van je trainingsschema als bijv. kracht- en techniek trainingen. Om deze reden is het altijd van meerwaarde om ook op mentaal gebied te trainen. Het is (helaas?) wel zo dat de meeste sporters die wij begeleiden begonnen zijn met mentale training omdat ze tegen een obstakel aanliepen (denk aan: laag zelfvertrouwen, hoge wedstrijdspanning, motivatieprobleem, enz), maar het liefst voorkomen we dit natuurlijk door altijd al op mentaal gebied te trainen. Dit doen we dan vaak ook op club- of RTC-niveau.

Voor de coach

Met wat voor vragen kan ik bij jullie terecht?

Een greep uit veel gestelde vragen door coaches:


– Hoe kan ik mijn communicatie richting/in mijn team verbeteren? Ik merk dat ik tijdens wedstrijden niet de juiste beslissingen neem als ik onder druk sta. Hoe verander ik dat?
– Ik blijf lang balen van fouten of ik ben heel kritisch op mezelf.
– Ik merk dat er in het teamproces iets nodig is en wil hier hulp bij.

– Mijn team moet beter leren focussen, hoe leer ik ze dat?
– Wie moet ik kiezen als aanvoerder van mijn team?

– Hoe ga ik om met ouders van sporters?

– Kan ik mentale training ook voor mezelf gebruiken?

De Coach de Coach sessies kunnen volledig ingevuld worden zoals jij dat wilt. Wil je het meer op je team richten dan is dat mogelijk, maar als je juist wilt kijken hoe jij als coach de juiste sportmindset voor jezelf kan creëren dan kan dat ook.